Bedrijven mogen binnenkort waarschijnlijk meer geld uitgeven aan bedrijfsfeesten zonder dat zij daarover extra belasting moeten betalen.
De werkkostenregeling, die sinds 1 januari voor alle werkgevers geldt, bepaalt dat werkgevers maximaal 1,2 procent van hun loonkosten mogen uitgeven aan kerstpaketten, bedrijfsfitness, bedrijfsfeesten en andere ‘leuke dingen’ voor hun medewerkers. Stijgen de kosten tot boven de 1,2 procent, dan betalen werkgevers over het meerdere 80 procent belasting.
Belastingadviesbureau Meijburg verwacht dat de Belastingdienst binnenkort de regels voor de werkkostenregeling verruimt. Voor externe feesten en partijen op kosten van de zaak worden de regels binnenkort waarschijnlijk aangepast.
Splitsing kosten bedrijfsuitjes
Sommige kosten die samenhangen met het buiten de deur georganiseerde festijn hoeven dan niet langer worden meegeteld voor de werkkostenregeling. Alleen de kosten van vermaak en vertier tellen nog mee. Denk daarbij aan het optreden van een muzikant of de entreekosten van de Efteling of een ander pretpark.
Werkgevers mogen de reiskosten naar het evenement, de kosten van eten en drinken en hotelkosten boeken als zakelijke reis- en verblijfskosten. Dit leidt tot een splitsing van de kosten van het hele evenement in ‘gewone’ aftrekbare kosten en kosten die onder de werkkostenregeling vallen.
Eenzelfde splitsing van kosten mag ook worden gehanteerd bij cursus- en opleidingsdagen die worden gecombineerd met ‘iets leuks’ zoals een middag paintball, een slipcursus of een kookworkshop.
Als dit doorgaat, scheelt dat sommige bedrijven veel geld. Ook voor cateraars en evenementbureaus is het een opsteker. Wel wordt het administratief weer wat ingewikkelder, want er zijn op zo’n uitje twee soorten kosten. En dat terwijl de werkkostenregeling juist was bedoeld om de administratieve lasten te verlichten.
Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.
Lees ook
Minder erfbelasting door schenking op papier? Niet altijd
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl